По-изгодно е да си чиновник в Областната администрация в Смолян и Русе вместо в Пловдив, Стара Загора

...
По-изгодно е да си чиновник в Областната администрация в Смолян и Русе вместо в Пловдив, Стара Загора
Коментари Харесай

Ето в коя област е по-изгодно да си чиновник


По-изгодно е да си чиновник в Областната администрация в Смолян и Русе вместо в Пловдив, Стара Загора или в Бургас. Това демонстрира разбивка на междинните заплати на чиновниците в 28-те регионални администрации в цялата страна, пише  " Телеграф ".

В топ 3 предстоящо се подреждат София-град, Софийска област, както и Варна. В първата междинното заплащане е 1632 лв., а във втората единствено с 14 лв. по-малко – 1618 лв.. В морската ни столицата сумата е близо 1500 лв.. Изненадващо обаче на четвърто и пето място се подреждат Смолян – с 1362 лв., и Русе – 1359 лв.. Във Видин на собствен ред областната администрация взема приблизително 1296 лв..
-->
За съпоставяне в Пловдив парите са малко над 1270 лв., а в Стара Загора – към 1250 лв..

Класация

Назад в класацията се подреждат други градове. Например в Кюстендил получават повече от Благоевград. В Монтана пък повече от Бургас. Морският град е едвам на 12-о място, където служителите вземат 1204 лв.. В златната среда са градове като Перник, Кърджали, Ловеч и Силистра. Там възнагражденията са от 1186 до 1141. Най-ниско заплатени са чиновниците в областната администрация в Пазарджик и Разград. Там специалистите получават за труда си сред 1019 и 1050 лв..

В по-голяма част от местата заплатите са близки до междинната брутна заплата в района и в частния бранш. В шест области обаче е назад и служителите се разписват всеки месец за по-високи суми. Такъв е случая с Русе, където разликата е най-голяма – над 230 лв.. Там елементарен жител месечно би прибрал в портфейла от работодателя си към 1125 лв..

Точно в противоположната позиция се оказват пък служителите в Габрово. Те взимат по 1083 лв., което е с 456 лв. по-малко. В региона средната заплата е 1539 лв..

Постове

В момента в оповестените състезания за вакантни места в цялата администрация – централна, териториална, общинска и прочие, са 129. В област Бургас търсят основен секретар, като оптималната сума, която този чиновник би взел, е 2900 лв.. Изискванията към длъжността – наложително магистър и най-малко 6 година стаж. В Монтана и Сливен пък си търсят счетоводители.

В Столична община на собствен ред си търсят основни специалисти в правния отдел и в този по европейски планове против 1125 лв.. Във Велико Търново са пуснали конкурс за юрист за общината, а заплатата, която дават – до 1850 лв.. 37 са свободните позиции в разнообразни министерства и ведомства. Така да вземем за пример в Министерство на вътрешните работи набират общо 15 индивида, една част от тях за IT-та. Националният застрахователен институт има потребност от инспектори и специалисти по обезпечаването – общо 6-има души. НЗОК надлежно има нужна от 11 души по региони.

Средната заплата постепенно пораства

За първите шест месеца на годината междинната брутна заплата във всички области у нас се е повишила. Това демонстрират данни на Националния статистически институт. В началото на 2022 година най-ниско е било заплащането в Северозападния район, където заплатата е била 1224 лв.. През януари най-високо платени са били работещите в Югозападния район, където междинното заплащане е било 1986 лв.. Тенденцията се резервира и в края на първото полугодие, въпреки да се вижда покачване на възнагражденията във всички региони. През първото тримесечие на годината най-ниски са били заплатите в Благоевград, а най-високи – в София-град. В края на първото полугодие най-ниски са възнагражденията във Видин, а най-високи – още веднъж в столицата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР